KULTURAN SVET: VERA DESPOTOVIĆ I JOVAN RATKOVIĆ – GDE JE ČIJE MESTO U INTIMNIM VEZAMA

 

Na prvom predavanju drugog ciklusa KULTURAN SVET, Vera Despotović, psihoterapeutknjiga i Jovan Ratković, psihološki savetnik, govorili su na temu: Gde je čije mesto u intimnim vezama. Oni su, sa stručnog stanovišta, ali i iz ugla žena i muškaraca, publici predočili najvažnije detalje u vezi sa temom – razumevanja između polova.

Na predavanju je bilo reči kako rodni stereotipi utiču na razvoj svakog pojedinca i na intimne partnerske odnose.  Bilo je i priče o tome koja su to očekivanja i pretpostavke šta žene i muškarci mogu, treba, moraju i ne smeju da rade.

Proverili smo i kakve su šanse za bliskost ako žena misli da ne treba da odbije muževljevu inicijativu za seks, ako misli da nije nije u redu da otvoreno kaže šta misli, ako misli da je dužna da se u najvažnijim stvarima povinuje mužu, ako je opterećena krivicom u vezi sa svojim karijernim ambicijama, seksualnom inicijativom ili avanturizmom?

Takođe, kakva je šansa za bliskost ako muškarac misli da je za njega ponižavajuće da pred svojim partnerkom pokaže slabost, suze, da prizna grešku, da od nje manje zarađuje, da vozi lošiji auto, da vodi manje dinamičan društveni život, da u nekim za njega važnim stvarima njegova ne bude poslednja.

Vežbali smo, puno razgovarati i čuli primere iz života.